Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Kom kijken op de zolders:

Rondleiding voor scholen en particulieren.

Dr. Leo Lasley krijgt eigen straatnaam in Rotterdam

Gepost 2016/07/13

Wethouder Ronald Schneider (stedelijke ontwikkeling) onthulde gisteren een groot deel van de nieuwe straatnamen rond het voormalige Zuiderziekenhuis. De komende jaren zal daar een woonwijk verrijzen, Zuiderhof genaamd. De belangrijkste straat in de wijk is vernoemd naar oogarts en verzetsstrijder Leo Lashley (1902-1980). Ook naar het ziekenhuis zelf is een straat vernoemd.

De straten ten noorden van de Leo Lashleylaan zijn allemaal vernoemd naar mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet. Het gaat om de Joop de Jongestraat, Jan Kleingeldstraat, Jan van Weeldenstraat, Albetrus de Voogtstraat en Cor Ditewegstraat. De straten ten zuiden van de laan herinneren aan de eerste geneesheren die in het ziekenhuis hebben gewerkt: Frits Touw, Jean Jonxis, en Piet Kooreman. Lashley is de logische verbinding tussen die twee groepen, omdat hij arts was maar ook tijdens de oorlog veel mensen heeft helpen onderduiken.

In die periode moest Lashley zich als oogarts verdiepen in het vak van vrouwenarts, toen één van de Joodse onderduikers in de nabij gelegen Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid op het punt stond te bevallen. Lashley was de enige arts die bereid was om bij die bevalling te helpen. De baby zou achter het orgel van de kerk ter wereld komen.

De namen van de straten in het noordoostelijk deel van het terrein worden later bekend gemaakt. Op dit moment is daar namelijk nog de Daniël den Hoed Kliniek gevestigd. Als dit ziekenhuis naar het centrum verhuist, zullen op dit deel van het terrein eveneens woningen verrijzen. http://www.stadsarchief.rotterdam.nl/nieuws/straatnamen-vernoemd-naar-artsen-en-verzetsmensen