Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Kom kijken op de zolders:

Rondleiding voor scholen en particulieren.

4 mei: Stolpersteinen en Open Joodse Huizen

Boekpresentatie groot succes

Gepost 2017/04/21

Woensdagmiddag 19 april, de Breepleinkerk zit bomvol belangstellenden. Burgemeester Aboutaleb overhandigt het eerste exemplaar van het boek van Anja Matser aan mw Annie van der Bruin- de Mars, de enige nog levende ooggetuige van de onderduik. Het is een ontroerende en indrukwekkende middag, die blijkens de vele persaandacht niet onopgemerkt is gebleven.

Telegraaf 

RTV Rijnmond

Open Rotterdam

Overschiese krant    

Lees de rest van deze post »

19 april: boekpresentatie in de Breepleinkerk

Gepost 2017/03/07

Op woensdag 19 april 2017 presenteert Anja Matser haar boek De Orgelzolders – Onderduikers in de Rotterdamse Breepleinkerk. Graag nodigen wij u uit aanwezig te zijn bij deze feestelijke gebeurtenis in de kerk waar het verhaal zich afspeelde.

Anja Matser vertelt in haar boek het bijzondere en nu complete verhaal van alle personages die een rol speelden bij deze onderduik. Haar intensieve speurwerk heeft veel nieuwe informatie en foto's opgeleverd over de families die zich schuilhielden op de zolderruimtes boven het orgel van de Breepleinkerk, en zeker ook over hun helpers. Zij heeft ervoor gezorgd dat de sluier van het verleden is weggetrokken, waardoor onderduikers én helpers eindelijk in het volle licht zijn komen te staan.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam reikt het eerste exemplaar uit aan mevrouw Annie van der Bruin-de Mars, de enige nog levende helper van de Joodse gezinnen.

De kerkdeuren gaan open om 16.30 uur, het programma begint om 17.00 uur en duurt tot ongeveer 18.30 uur.  Daarna is er gelegenheid om een gesigneerd exemplaar van het boek te kopen, te borrelen en na te praten. De middag wordt onder andere omlijst met muziek van Arie van der Krogt. De bekende organist Martin Mans zal het orgel bespelen. Voor de inwendige mens wordt gezorgd.

In verband met de catering verzoeken wij u zich voor 15 april aan te melden door te antwoorden op deze uitnodiging via info@orgelzolders.nl

Het boek is vanaf 19 april te koop in de boekhandel en via www.scheurmailrotterdam.nl

 

Wij hopen u op 19 april te mogen verwelkomen.

Met vriendelijke groet,

Namens de Stichting Orgelzolders, Anja Matser

Namens  Wist u dat... Uitgeverij, Herco Kruik

Lees de rest van deze post »

Dr. Leo Lasley krijgt eigen straatnaam in Rotterdam

Gepost 2016/07/13

Wethouder Ronald Schneider (stedelijke ontwikkeling) onthulde gisteren een groot deel van de nieuwe straatnamen rond het voormalige Zuiderziekenhuis. De komende jaren zal daar een woonwijk verrijzen, Zuiderhof genaamd. De belangrijkste straat in de wijk is vernoemd naar oogarts en verzetsstrijder Leo Lashley (1902-1980). Ook naar het ziekenhuis zelf is een straat vernoemd.

De straten ten noorden van de Leo Lashleylaan zijn allemaal vernoemd naar mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet. Het gaat om de Joop de Jongestraat, Jan Kleingeldstraat, Jan van Weeldenstraat, Albetrus de Voogtstraat en Cor Ditewegstraat. De straten ten zuiden van de laan herinneren aan de eerste geneesheren die in het ziekenhuis hebben gewerkt: Frits Touw, Jean Jonxis, en Piet Kooreman. Lashley is de logische verbinding tussen die twee groepen, omdat hij arts was maar ook tijdens de oorlog veel mensen heeft helpen onderduiken.

In die periode moest Lashley zich als oogarts verdiepen in het vak van vrouwenarts, toen één van de Joodse onderduikers in de nabij gelegen Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid op het punt stond te bevallen. Lashley was de enige arts die bereid was om bij die bevalling te helpen. De baby zou achter het orgel van de kerk ter wereld komen.

De namen van de straten in het noordoostelijk deel van het terrein worden later bekend gemaakt. Op dit moment is daar namelijk nog de Daniël den Hoed Kliniek gevestigd. Als dit ziekenhuis naar het centrum verhuist, zullen op dit deel van het terrein eveneens woningen verrijzen. http://www.stadsarchief.rotterdam.nl/nieuws/straatnamen-vernoemd-naar-artsen-en-verzetsmensen

Lees de rest van deze post »

Burgemeester Aboutaleb onthult maquette in Miniworld

Gepost 2016/04/20

Onder grote belangstelling onthulde burgemeester Aboutaleb vanmiddag een maquette van de Breepleinkerk in Miniworld, Rotterdam. Deze nieuwe aanwinst in Miniworld is niet zomaar een maquette van het kerkgebouw, maar het complete verhaal van de onderduikzolders is zeer nauwkeurig en met oog voor de kleinste details door de makers in beeld gebracht. Zo is het dak van de kerk opengewerkt, zodat bezoekers de zolder van en met Chaim en Fifi de Zoete kunnen zien, hoe ze hier leefden en sliepen. Zelfs de rode stropdas die 70 jaar later op de zolder is teruggevonden, ontbreekt niet. In het straatje zien we dokter Leo Lashley, klaar om te komen helpen met de bevalling van Rebecca. Twee kleine meisjes huppelen langs op weg naar school. Het zijn Riet en haar joodse pleegzusje Hadassah/Hansje, de dochter van meneer en mevrouw de Zoete, die nooit geweten heeft dat haar vader en moeder een paar meter boven haar hoofd verstopt zaten. Tot slot zien we Duitse soldaten tijdens de razzia in april 1945. De hele kerk werd doorzocht, maar de onderduikers werden niet gevonden… een wonder.

Miniworld had nog een grote verrassing in petto: na de onthulling van de maquette bood directeur Marc van Buren de burgemeester een tweede maquette aan, maar dan een draagbare versie, die de burgemeester vervolgens ter beschikking stelde aan de Breepleinkerk om in de kerk tentoongesteld te worden. Bezoekers aan de orgelzolders kunnen hierdoor voortaan precies zien waar de schuilplaats was. Een prachtig cadeau waar we erg dankbaar voor zijn.

 

 

Lees de rest van deze post »

De stichting is officieel

Gepost 2016/02/16

Op 15 februari 2016 is het eindelijk zover: met een ferme pennenstreek zet Henk den Haan, initiatiefnemer van het project Orgelzolders en al 10 jaar lang enthousiast verteller van het verhaal, zijn handtekening onder de oprichtingsakte van de Stichting Schuilplaats Orgelzolders Rotterdam. De stichting heeft als doelstelling het verhaal van de onderduik te conserveren voor en door te geven aan de huidige generatie en aan die na ons komen. Tevens streeft de stichting naar behoud en restauratie van de fysieke orgelzolders in de Breepleinkerk, en de uitbreiding van het huidige gebouw met een educatief centrum voor iedereen die interesse heeft in deze bijzondere historische gebeurtenissen.

Lees de rest van deze post »

EO filmt zoon dr. Lashley

Gepost 2016/02/07

Voor het programma "Geloof en een hoop Liefde", filmde de EO onlangs in de Breepleinkerk het verhaal van de onderduik. Dit keer vanuit het perspectief van Dhr. Jaap Lashley, een van de drie zoons van dr. Leo Lashley, die tijdens de onderduik de bevalling van Rebecca begeleidde. Ook vaste gids van het Orgelzolderteam, Henk den Haan, werd geinterviewd.

In de week van 14 maart staat in het programma de wijk Feijenoord centraal. Het verhaal van Jaap Lashley zal op 17 maart vanaf 18.15 uitgezonden worden.

Lees de rest van deze post »